• Tűri Zita +36 30 228 4228

Tűzoltó legyek vagy katona?

Tűzoltó legyek vagy katona?

Tűzoltó legyek vagy katona? 1024 682 Tűri Zita

Tűzoltó legyek vagy katona? Esetleg vadakat terelő juhász?

József Attila után szabadon.

Emlékszel még, amikor gyerekként folyton azt kérdezgették Tőled a nagyszülők, rokonok, ismerősök: „Mi leszel, ha nagy leszel?”

Emlékszel a válaszodra?

Megvalósítottad a gyerekkori álmodat vagy messze sodort az élet attól, amit kisgyerekként elképzeltél magadnak?

Milyen érzés most visszagondolni erre?

Én kacskaringós utat jártam be, ami az álmokat és a megvalósítást illeti.

A legelső válaszom a #mileszelhanagyleszel kérdésre az volt, hogy „Sárika óvó néni” leszek. Igen, jól olvasod, Sárika és nem Zita. Hogy miért?

coach-coaching-lifecoach-harmonikus-pillanatok-tűri-zita

A válasz nagyon egyszerű Sárika néni volt a kedvenc óvó nénim. Szép volt, kedves és emlékeim szerint mindig vidám. Olyan szerettem volna lenni, mint ő.

Aztán iskolába mentem és nagyon megszerettem az első tanító nénimet, Klárika nénit is, utána már tanító néni szerettem volna lenni.

Az óvó néni és a tanító néni között azért sok a hasonlóság, hisz mindkettő tanít, fejleszt, új ismereteket ad át, biztat, melletted áll, segít, támogat az utadon, motivál, fejlődésre sarkall. Feltéve, ha szerencséd van. Nekem az volt, mert többségében ilyen tanítóim voltak.

coach-coaching-lifecoach-harmonikus-pillanatok-tűri-zita

A szüleim nem voltak elragadtatva, amikor ezt meghallották, mert azt mondták, tanításból nem lehet megélni (már akkor sem). Mivel szerettem volna a szüleimnek megfelelni, így lemondtam a “tanító néniségről”.

A következő állomás, melyről lehet, már olvastál a „személyes történetem” részben, az Jutka néni és a könyvtár volt. Onnantól, hogy megtanultam olvasni, nagyon sok időt töltöttem a könyvtárban.

Minden héten mentem és nagyon jó kapcsolatba kerültem Jutka nénivel, a könyvtárossal. Ő felnőttként kezelt. Sokat beszélgettünk és segíthettem is neki. Megengedte, hogy beüljek a székébe, átvegyem és kiadjam a könyveket, sőt az olvasó jegyeket is kezelhettem.

coach-coaching-lifecoach-harmonikus-pillanatok-tűri-zita

Nagyon szerettem a könyveket, Jutka nénit, a könyvtár hangulatát, így adta magát, hogy az új „álommunka” a könyvtáros lett a fejemben.

Amikor ez irányú elképzeléseimet megosztottam Jutka nénivel, azzal az információval kiegészítve, hogy felnőttként veszek magamnak egy piros Opel Kadettet, akkor Jutka néni azonnal lehűtötte a lelkesedésemet, mondván, ha „piros Ópelt” szeretnék, akkor legyek bankos, mert könyvtárosként biztos nem lesz.

Hm. Egy újabb álom foszlott szerteszét.

Ilyen egyszerűen működik a gyermeki én. Példaképeket keres és talál. Rájuk szeretne hasonlítani és bízik az ő szavukban, ítélőképességükben. Az én példám is jól mutatja, hogy Bennünket, X generációsokat még más szellemben neveltek- tisztelet a kivételnek. Senkit nem érdekelt, hogy milyen beállítottságú a gyerek, mit szeretne, miben tudna igazán kiteljesedni. Minden számomra kedves felnőttnek a környezetemben a pénz volt a mozgatórugója, amikor munkáról volt szó. Valószínűleg azért, mert abból volt kevés és nekem jobb sorsot szántak. Szóval szeretetből, óvásból és jó indulatból más útra tereltek. Nem volt nehéz dolguk, hisz szerettem volna nekik megfelelni.

Nos, érdekes módon, onnantól, hogy a #mileszelhanagyleszel kérdésre azt a választ adtam, bankos, senki nem akart lebeszélni, sőt mindenki elismerően bólogatott és helyeselt. A környezetemben volt egy-két „bankos kisasszony”, őket elnézve, egészen jó “bulinak” tűnt. Tűnt.

Szóval elindultam és megvalósítottam a bankos “álmot”.

coach-coaching-lifecoach-harmonikus-pillanatok-tűri-zita

Kiderült a bankos kisasszonyok élete közel nem olyan jó buli, mint anno gondoltam, de ettől függetlenül még az elején „élveztem” is. Beszippantott a gépezet cirka 12 évre, majd szépen fel is őrölt, de egyben hozzásegített ahhoz, hogy elkezdjek foglalkozni magammal, amiért hálás vagyok.

Szerencsésnek gondolom magam, mert bennem vezetőként már jó ideje nagyon hangos volt, hogy az emberek támogatása, fejlesztése az, amit szívesen csinálok és ez az, amivel szeretnék foglalkozni. Ugyan nem lettem sem óvó néni sem pedig tanító néni, de az érzés hasonló, hisz egy coach is biztat, melletted áll, segít, támogat az utadon, motivál, fejlődésre sarkall, sőt nevezhetjük akár az önismereti „tanítódnak” is.

Nem mindenki ilyen szerencsés. Több ügyfelem is jött már azzal a dilemmával, hogy rég nem élvezi a munkáját, érzi, hogy váltania kellene, de nem tudja, mit kellene csinálnia, mi lehetne a B terv.

coach-coaching-lifecoach-harmonikus-pillanatok-tűri-zita

Sokan kerülnek abba a helyzetbe, hogy ugyan minden porcikájuk tiltakozik, de mégis ott ragadnak a munkahelyükön, mondván: #csakehhezértek #ezjólfizet #nemtudommimástcsinálhatnék

Nem fektetnek időt és energiát abba, hogy megismerjék magukat és azt mire vágynak, azt gondolják, megoldódik a problémájuk, ha munkahelyet váltanak és egy másik cég égisze alatt folytatják ugyanazt a munkát. Az esetek többségében azonban ez csak a probléma szőnyeg alá söprése.

Ha Te is hasonló helyzetben vagy, akkor ideje a tettek mezejére lépned.

Soha nem késő belevágni. Térképezd, fel mit is csinálnál szívesen, mi motivál, milyen helyen, milyen formában dolgoznál szívesen. Ha ezek az információk a rendelkezésedre állnak, akkor nincs más dolgod, mint, hogy kidolgozd a B tervet és megvalósítsd.

coach-coaching-lifecoach-harmonikus-pillanatok-tűri-zita

A válaszok ott vannak Benned és nem vagy egyedül.

Én kétféle módon is támogatlak, hogy megtaláld azt a munkát, amelyet újra hittel és szenvedéllyel tudsz végezni, mert megérdemled.

Választhatod a #lovemyjob csomagomat, melynek keretében egyéni coaching üléseken vehetsz részt és dolgozhatsz azon, hogy megtaláld a hivatásodat.

Vagy jelentkezhetsz a március 24-i „Tűzoltó legyek vagy katona” interaktív műhelyre, ahol kiscsoportban dolgozhatsz azon, hogy feltárd  mi érdekel, mi motivál, mire vágysz igazán.

Ez lehet az első lépés, mely elindítja a változást.

coach-coaching-lifecoach-harmonikus-pillanatok

Ne maradj le róla, jelentkezz még ma!

Várlak szeretettel!

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon és Instagramon, hogy nem maradj le semmiről.

Ha kérdésed van, akkor pedig keress bizalommal!

Nagy ölelés: Zita

Tűri Zita

"Hiszem, hogy önazonosan, szilárd belső énképpel, harmóniában önmagunkkal és a világgal, sokkal könnyebb minden."

All stories by:Tűri Zita

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      Contact Us

      We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.