• Tűri Zita +36 30 228 4228

Az egészséges életmód “5 aranyszabálya”

Az egészséges életmód “5 aranyszabálya”

Az egészséges életmód “5 aranyszabálya” 940 627 Tűri Zita

Neked fontos az egészséges életmód? Teszel valamit azért, hogy jobban érezd magad testileg, lelkileg? Esetleg az a típus vagy, aki mindig, újra és újra elhatározza, hogy változtat az életvitelén, de aztán mégis minden marad a régiben?Tégy tudatosan az egészséges életmódért!

Az egészséges életmód kialakításához nem kell feltétlenül túl nagy áldozatokat hozni. Sőt, sokszor már azzal is hatalmas változásokat érhetsz el az életedben, ha csak néhány apró dolgon módosítasz.

Íme, az 5 aranyszabály, amivel véleményem szerint könnyebb az egészséges életmód megvalósítása:

1.Hidd el, hogy képes vagy rá!

Az első és talán legfontosabb tanácsom, ha az egészséges életmód elérésére törekszel, hogy legyél tudatos, és állj pozitívan az egész folyamathoz. Fontos, hogy higgy magadban és bízz abban, hogy meg tudod csinálni.

Sokszor kérdezik tőlem, mi a titka annak, hogy egyeseknek minden sikerül, míg mások nehezebben jutnak egyről a kettőre. A válaszom talán meglepő, de nagyon egyszerű: aki elhiszi, hogy képes valamit elérni, és vállalja, hogy tesz is ezért valamit, annak a határ a csillagos ég.

2. Válassz példaképet!

Lehet, hogy most Arnold Schwarzenegger vagy Béres Alexandra jut először az eszedbe, de igazából bárkit választhatsz példaképnek. Gyerekként az egészséges életmód legjobb példaképei a szülők. De ha már túl vagy a gyermekkorodon, akkor is érdemes körülnézni a családod, barátaid között, biztosan találsz valakit közülük, akinek az életmódjáról mintát tudsz venni.

Kövesd az ilyen témájú blogokat, vagy inspirálódj az Instagramon. Az egészséges életmód követői előszeretettel posztolnak a közösségi média felületeken. Az Instán többnyire azt mutatják meg, hogy mikor és mennyi edzéssel jutottak el a jelenlegi álomalakjukig, de számtalan ötletet kaphatsz arra vonatkozóan is,  hogyan legyen egészséges és tápláló minden étkezésed. Az én személyes kedvencem Numbava, azaz Gazdag Tündi oldala, mert ő nem egy kozmetikázott és steril képet mutat az egészséges életmódról, hanem a valóságot, a maga mélységeivel, nehézségeivel, elgyengüléseivel együtt.

3. Változtass valamin minden nap!

Ne ugorj fejest az ismeretlenbe, kezdd inkább apró lépésekkel tested és lelked megújítását. Elsőként készíts egy 10-14 napos tervet, amin bejelölöd, hogy az egyes napokon mit teszel az egészséged érdekében. Például az első nap nem eszel fehér lisztes termékeket. A második nap elmész futni. A harmadik napon kipróbálod a relaxációt vagy a meditációt. A negyedik napon duplájára emeled a zöldségadagod, és így tovább.

4. Kérj segítséget, ha úgy érzed, elakadtál!

Egy személyi edző, egy barát vagy családtag, akár az, akit példaképnek választottál, esetleg egy képzett szakember hamar át tud lendíteni a nehezebb helyzeteken.

Nehezebben tudsz lemondani bizonyos ételekről?

Hirtelen tör rád az éhségérzet, és gondolkodás nélkül megeszel mindent, ami eléd kerül?

Akkor elképzelhető, hogy érzelmi evő vagy. Ilyenkor egy problémát elfedsz az evéssel, ahelyett, hogy megoldanád. Ha többször is észrevetted az érzelmi evés jeleit magadon, állj meg egy pillanatra, és gondold végig, mi lehet a kiváltó ok. Talán túl stresszes vagy? Unatkozol vagy magányos vagy? Számtalan oka lehet, amit érdemes mielőbb megoldanod.

Ha úgy érzed, támogatásra, ösztönzésre van szükséged, beszélj róla egy szakemberrel, aki segít Neked abban, hogy megtaláld a válaszokat. Hamarosan újult erővel tudod folytatni, amit elkezdtél.

5. Fogadd a gratulációkat!

A változás hamarosan látszódik majd rajtad. Akkor is, ha éppen nem fogytál 15 kg-ot. A jó közérzet, a vonzó alak, az optimista szemlélet mind az egészséges életmód pozitív hozománya. Örülj a dicsérő szavaknak, és élvezd az új, energikus és egészséges életedet!

Az egészséges életmódba fektetett energia többszörösen megtérül, ezért ne sajnáld rá az időt. Legjobb, ha egy társat is választasz magad mellé, így megsokszorozódik az erőtök és az eredmények is gyorsabban jönnek.

Ne feledd:

“A hosszabb és jobb minőségű élethez a mindennapi viselkedés tartós megváltoztatása a kulcs. Ennek részeként változtatnunk kell étkezési szokásainkon és mozgáshiányos életmódunkon. A viselkedésváltozást nem adják receptre. Nekünk kell elhatároznunk.”

Brian Wansink

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon és Instagramon, hogy nem maradj le semmiről.

Nagy ölelés: Zita

Tűri Zita

"Hiszem, hogy önazonosan, szilárd belső énképpel, harmóniában önmagunkkal és a világgal, sokkal könnyebb minden."

All stories by:Tűri Zita

    Join our Newsletter

    We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.

      Contact Us

      We'll send you newsletters with news, tips & tricks. No spams here.