6+1 dolog, amit már meg akartál kérdezni a coachingról

6+1 dolog, amit már meg akartál kérdezni a coachingról

posted in: Harmonikus pillanatok blog | 0

1.Mikor forduljak coach-hoz?

A témák nagyon sokszínűek. Az egyszerűség kedvéért három kategóriába sorolnám a leggyakoribb eseteket.

  1. Ha olyan problémád van, amely már régóta fennáll, úgy érzed, hogy mindent megpróbáltál, de mégsem történt érdemi változás.
  2. Ha van egy kitűzött célod, de nem látod egyelőre az utat, hogy miként tudnád, elérni vagy úgy érzed, egyedül nem menne.
  3. Ha szeretnéd jobban megismerni magadat, a működésedet, esetleg van olyan terület, amiben fejlődni szeretnél, de nem tudod, hogyan csináld.

coach-coaching-lifecoach-harmonikus-pillanatok-tűri-zita

2. Mi a coaching?

Ha a történetéről és a területeiről olvasnál szívesen, akkor javaslom a wikipédiát.

Ha arra vagy kíváncsi, szerintem mi a coaching, akkor én azt tudom mondani Neked, hogy a

A coaching egy tudatosító, támogató beszélgetés. A coaching során nem tanácsokat kapsz (függetlenül attól, hogy sokan életvezetési tanácsadónak nevezik a life coachokat), hanem támogatást ahhoz, hogy megtaláld a saját válaszaidat, az életedben felmerült aktuális nehézségekre, legyen szó egy megoldásra váró problémáról vagy egy elérendő célról.

A coaching a jelenre és a jövőre fókuszál. Segítségével tudatosíthatod és mozgósíthatod az erőforrásaidat, megismerheted a határaidat, a működésedet, önmagadat.

A coaching egy önismereti utazás.

3. Mit csinál egy coach?

A coach a lelked edzője. Kísérőd, felfedezőtársad az önismereti úton.

Biztonságos légkört teremt.

Figyel Rád.

Hallgat.

Kérdez.

Tükröt tart.

Tudatosít.

Őszinte Veled.

Biztat arra, hogy kísérletezz, nézz szét a határaidon túl.

Elvárások nélkül van Veled.

Vigyáz Rád.

Támogat abban, hogy önmagad lehess.

Segít, hogy új nézőpontból tekints rá a helyzetedre és megtaláld a saját válaszaidat.

Olykor szeretetteljesen konfrontál azért, hogy megláss valamit, ami hasznos lehet.

Hisz Benned és abban, hogy minden erőforrásod meg van, ahhoz, hogy megold az aktuális nehézségeidet.

Megőrzi azt, amit elmondasz neki.

coach-coaching-lifecoach-harmonikus-pillanatok-tűri-zita

4. Hogyan döntsem el,ki a legjobb coach nekem?

Általában két út van, ha valaki coachot keres.

Az egyik, hogy a google segítségét kéri és az ott felhozott ajánlatok közül választ.

A másik, hogy ajánlást kér olyan ismerősöktől, akik már jártak vagy épp járnak coach-hoz.

Az én tippem, hogy bárhogy is találj rá a coachra,  mindenképp kezdeményezz egy személyes találkozót.

A személyes beszélgetés alkalmával kiderül, hogy működik-e köztetek a kémia. Ez elég furcsán hangozhat, de tényleg ez a legfontosabb. Ha meg van, a kémia, akkor létre tud jönni egy olyan kapcsolat kettőtök között, ahol Te a legmélyebb őszinteséggel tudsz jelen lenni és ez a kulcsa a fejlődésednek.

Ha működik a kémia, akkor azért biztatlak arra, hogy „faggasd ki” a jelöltedet, milyen iskolát végzett, a bizonyítványát elismerik-e a nemzetközi piacon, hány óra tapasztalat van a háta mögött, milyen referenciákkal rendelkezik, milyen módszerekkel dolgozik. Ezek biztosítják számodra, hogy a legmegfelelőbb szakembert válaszd.

Javaslom, hogy állítsd össze a saját szempontrendszeredet és dönts az alapján.

coach-coaching-lifecoach-harmonikus-pillanatok-tűri-zita

5. Honnan tudja eldönteni egy coach, hogy mennyi idő alatt tudom megoldani a problémámat, azaz hányszor kell hozzá mennem?

Nem tudja. Azért nem tudja, mert egyedi vagy és megismételhetetlen, ezért a dinamikád is egyedi.

Közelítőleg meg lehet mondani, hogy egy hasonló téma feldolgozása átlagosan mennyi ülés alatt szokott előrelépést hozni, de ez nincs kőbe vésve. Azért sem, mert egy adott ülésen csak annyi történik, amennyit Te beleteszel, ez pedig attól függ, mennyire nyílsz meg. Ez pedig egyénfüggő.

Az elején megállapodtok egy bizonyos ülésszámban, és ha azt elértétek, akkor újra lehet tárgyalni, hogy hol tartasz, szeretnéd-e folytatni.

Az is lehet, hogy már hamarabb eléred a célodat, akkor szintén átbeszélitek, hogy felmerült-e újabb téma, amivel szeretnél továbbmenni vagy lezárjátok a folyamatot.

6. Van garancia arra, hogy a coach segítségével biztosan megoldom a problémámat vagy elérem a kitűzött célomat?

Garancia nincs.

Az, hogy hova jutsz, az a Te felelősséged, hisz attól függ, mennyit dolgozol magadon, mennyit teszel bele a folyamatba, mennyire valósítod meg azt, amit meghatároztál magadnak. A coachingban semmi nem kötelező.

A coach felelőssége, hogy a tudása maximumát adja, ezzel támogatva a Te fejlődésedet, evidenciában tartsa, hogy miben állapodtatok meg és erre emlékeztessen Téged, tükröt tartson azzal kapcsolatban mit mondtál és mit tettél, de semmire nem kötelez.

Az biztos, hogy változni fogsz és jobban meg fogod ismerni magadat, a határaidat, a működésedet. Az ehhez vezető út nem mindig kellemes. Ha hajlandó vagy időt és energiát fektetni magadba, akkor egy jobb minőségű élet veszi kezdetét.

coach-coaching-lifecoach-harmonikus-pillanatok-tűri-zita

+ 1  Velem most valami baj van, mert nem tudom egyedül megoldani az életemet?

Nincs. Sőt.

Te, aki azon gondolkozol, hogy coach-hoz fordulj, nagyon is nyitott vagy arra, hogy fejlődj, változz.

Coach-hoz, mentálisan egészséges emberek fordulnak. Az ok pedig nagyon egyszerű. Ha benne vagy egy adott helyzetben, ami számodra problémát jelent, akkor egy idő után már nem látod tisztán a megoldáshoz vezető utat. Akik körülötted vannak, ők a saját tapasztalataikat, megoldásaikat tudják megosztani Veled, melyek nagy valószínűséggel Nálad nem vagy nem tartósan működnek.

Ezért nagyszerű, ha ilyenkor egy objektív szakember segítségét kéred, akinek ráadásul meg van minden tudása ahhoz, hogy kimozdítson Téged a holtpontról,emellett pedig elkötelezett azzal kapcsolatban, hogy még véletlenül se adjon Neked tanácsot.

Az a 1,5 óra, amit együtt töltötök,  a Te “énidőd” , amit magadra, a fejlődésedre fordítasz és minden alkalommal közelebb kerülsz ahhoz, hogy a saját életedet éld. Ugye, milyen nagyszerű?

coach-coaching-lifecoach-harmonikus-pillanatok-tűri-zita

Remélem hasznosak voltak számodra a válaszok.

Ha van olyan kérdésed még a coachingról, melyet feltennél, akkor keress bizalommal!

Ha tetszett a bejegyzés nyomj egy like-ot vagy oszd meg másokkal is. Kövess Facebookon és Instagramon, hogy nem maradj le semmiről.

Nagy ölelés: Zita

Nincs kommentelési lehetőség